|
 |
|
HPN.pl
> Pozostałe
> Kosz
|
Co byście teraz robili gdyby J.K Rowling nie napisała Harrego Pottera?
|
|
|
01-05-2008, 14:25
|
|
|
Urodzony, by rządzić światem
|
RE: Co byście teraz robili gdyby J.K Rowling nie napisała Harrego Pottera?
Hm... ja tez sie nad tym nigdy nie zastanawialam... powiedzmy sobie sczerze, nie z walsnej woli siegnelam po te ksiazke. Kiedys nie lubialam czytac. To bylo najgorsze co moze byc. a w 2006 r. pod koniec mielismy to jako lekture. DOść późno zaczelam czytac te książki. Ale juz po kilku stronach to mnie wciagnelo. Pamietam jak robilismy ciatsa na wigilie, niby pomagalam rodzicom i rodzenstwu, ale w wolnych chwilach przynosilam sobie ksiazke HP i ja czytalam. NIe moglam sie sobie nadziwic. Ja, ktora nigdy nie lubila ksiazek, nagle znalazla ksiazke, od ktorej nie moze oderwac wzroku.
W szkole tylko 1 czesc trzeba bylo czytac. Ale ja przeczytalam wszystkie. I bardzo mi sie spodobaly. Zaczelam czytac inne ksiazki. Nie wiem, czy pamietacie ale tu byla kiedys Essi. To jest mol ksiazkowy. Czesto jej mowilam: co ty widzisz w tych ksiazkach? Przeciez one sa takie nudne. A ona mowila: przeczytaj sobie Harrego Pottera albo coa takiego to wtedy porozmawiamy. Od tamtej pory z ta lektura obie jestesmy molami ksiazkowymi, tylko ze ona znacznie wiecej tych ksiazek czyta.
Ogólnie calej klase spodobalo sie HP. Mysle, ze od tego czasu kiedy to przeczytalam, stalam sie inna osoba. Nie siedze caly czas na kompie, nie laze bez sensu po domu, jak kiedys, tylko czytam. A wraz z czytaniem wciagnelo mnie sluchanie radia. Teraz bez radia nie wytrzymuje. Bez radia i piosenek.
ALe nie mowmy o radiu. Gdyby Rowling tego nie napisala.. nie wiem, trudno mi powiedziec. Raczej jej nie lubilam, jak juz mowilam, przeczytanie ksiazki bylo troche przymusowe, a przynajmniej 1 czesc. Nie czytalam tego od samego poczatku, od początku tej sagi.... ja mysle... mysle ze gdyby tego nie bylo, bym miala na pewno jakas ksiazke np. W pustyni i w Puszczy, ktora by mnie zachecila do czytania.
Jeszcze chcialam pow... zawsze uwazalam sie za taka, ktora nie ma wyobrazni, taka pusta, bez wspomnien, po prostu ze jestem dzieckiem XXI wieku, jak wszystkie inne dzieci. Ze jestem taka zwyczajna.
ALe gdyby nie bylo tej ksiazki nie znalabym tez tej strony. A gdybym jej nie znala... nie wiem co bym robila. Bez tych przyjaciol, ktorych tu poznalam. Bez piosenek, ktore mi sie kojarza z ta strona i z hpnet. Bez mućki, zwariowanej emmy19, ktora jest przy mnie na dobre i zle, i bez łosia, adzilli, ktora tez jest ze mna na dobre i na zle. Bez tych wszystkich slizgonów, ktorzy teraz pisza takie dlugie posty. Nie wiem co bym zrobila. Nie wyobrazam sobie zycia bez tych przyjaciol.
To chyba jest troche dlugie ^^ jak wam sie chce cztac, czytajcie, aczkolwiek moze byc troche nudne. Pozdrawiam!
|
|
01-05-2008, 14:52
|
|
|
Omijać szerokim łukiem
|
Strasznie trudne pytanie ^^ Przedewszystkim - nie byłoby mnie tutaj. Nie pisałabym tego komentarza. Nie istniałoby to forum i nie znałabym tak wielu wyjątkowych ludzi ktorych znam, będąc tutaj. I tak już podajac te kilka powodów pokazuj że trace ogromnie dużo ale mam jeszcze kilka argumentów.
Napewno nie czytałabym książek . Sama z siebie rzadko sie do tego zabieram. Jak już to na wakacjach - kiedy mam dużo czasu wolnego. Wiadomo że mam szkołe i obowiazki z tym związane wiec czasu na czytanie czegokolwiek jest stanowczo za mało. Pozatym w szkole sa lektury, które już wystarczająco zniechęcają mnie do czytania czegokolwiek. Jak już coś czytam to te pozycj, które mnie zaciekawią, ktoś mi poleci, albo je kiedyś czytałam i mam ochote przebrnąc przez nią jeszcze raz. A najczęściej to oczywiscie harry - teraz przed premiera czytam go bardzo duzo aby nadrobic zaległości, których napewno nie mam ale i tak wole przypomnieć sobie harrego.
A gdyby go nie bylo ? To bym nie czytała ksiażek - przez co pewnie byłabym zwykła dziewucha która nie ma pojecia co znaczy alohomora .. byłabym nudna i pusta jak żule spod sklepu. I nie obeznana we wszystkim co miałoby związek z magią.
I to chyba tyle. Teraz pewnie siedziałabym w pokoju, bawiła sie z kotem albo na myspace pisała do znajomych i nigdy nie zaznała rozkoszy jaką jest czytanie 'Arrego ^^
|
|
|
01-05-2008, 15:04
|
|
|
Omijać szerokim łukiem
|
Hmmm...jakoś trudno jest mi to sobie wyobrazić.
Nie wiem co bym robiła...muszę pomyśleć xD
Przede wszystkim, moje uzależnienie od komputera byłoby o wiele mniejsze^^ bo jak mi brakuje towarzystwa, co dosyć często się zdarza, to przychodzę na tę stronkę. Oczywiście istnieje prawdopodobieństwo, że może istniałaby jakaś inna strona, nie o HP , tylko o innej tematyce i może tam bym przychodziła? aj nie wiem ;D
nie lubię gdybać, więc ..hm.. chyba się nie rozpiszę xP
Ale dodam jeszcze, że gdyby nie Jo nie stworzyła Pottera i jego całego świata, to jakieś takie szare życie bym miała ;D No bo HP - jedyne ksiązki które czytam po parę razy. Za Władcą Pierścienie nie przepadam, a inne książki (przynajmniej te, na które się natknęłam ;D ) są jak dla mnie nudne. To tyle :]
|
|
|
01-05-2008, 16:44
|
|
|
Praktykant Voodoo
|
Ja dzięki książce "Harry Potter" Nauczyłam sie czytać xD
I na dodatek czytam tak bardzo szybko xD
Dzięki temu moge przeczytać książkę zanim inni w mojej klasie przeczytają xD
Co by było gdyby HP nie było? Strata życia xD
Umarła bym xD A wszczególnośći z braku magii.
Pozatym jak by Harry Potter nie istnial to wtedy byśmy się nie znali xD Racja??
No i mało byśmy się nigdy nie spotkali tutaj xD
|
|
|
01-07-2008, 14:18
|
|
|
Świr wymagający opieki
|
Heh.. takiego pytania to chyba jeszcze nie bylo^^ Ale ja bym sobie nic szczegolnego z tego nie robila.. to tylko ksiazka (omg.. zaraz sie posypia obelgi w moim kierunku^^), ALE ksiazka inna niz wszystkie pozostale ktore zostalam zmuszona czytac^^ w sumie to chyba jedyna ksiazka, ktora przeczytalam z wlasnej woli :lol: Reszta to same lektury i tam.. tego typu^^ Ale gdyby jej nie bylo, to w sumie nie bylo by tej stronki, a z reszta nie tylko tej, bo istnieje duzo innych stron internetowych o tematyce Harry'ego Pottera. Nie mozemy tez pomijac, ze Harry Potter, ma juz mniej wiecej jakies tam miejsce w historii. Ile razy natknelam sie na powiazanie do filmu badz sagi wlasnie o HP w jakis podrecznikach czy jakis opowiadaniach.. Malo istnieje ludzi, ktorzy nie wiedza co to Harry Potter xD albo moze raczej kto xD Na pewno byloby TROCHE inaczej, no ale nie przesadzajmy xD
|
01-09-2008, 11:34
|
|
|
Senior Member
|
Gdyby JKR nie napisała HP? Nie myślałam nigdy nad tym...
Przede wszystkim czytałabym mniej książek. Zanim przeczytałam HP czytałam głównie książki o zwierzętach autorstwa Grabowskiego - nigdy nie sięgałam po fantasy. Książki HP przeczytałam późno, bo po obejrzeniu czwartego filmu. Ale przynajmniej wyobrażałam sobie postacie dokładnie jak w filmie...
Internet miałam założony od kwietnia zeszłego roku, trochę później niż konto tutaj. Dzięki tej serii książek poznałam na internecie wielu przyjaciół, nie tylko z tej strony. Gdyby nie HP byłabym bardziej nieśmiała. Dalej prowadziłabym kilka blogów, głównie o gwiazdach, gifach, filmach. Ciągle kupuję gazety typu "Bravo", "Popcorn", "Dziewczyna", "13", ale nie tak nagminnie niż zanim przeczytałam HP. Może zaczęłabym pisać jakąś książkę, ale na pewno nie fantastyczną. Nie pisałabym pamiętnika. Pewnie regularnie wchodziłabym na strony typu pudelek.pl, byłabym wielką fanką Avril i Piratów z Karaibów, nie wiedziałabym kim jest Gary Oldman, któego uwielbiam... No i nie miałabym takiej obsesji na punkcie smoków! Magiczne zwierzęta to mój ulubiony temat...
Ogółem, byłabym zupełnie inną osobą!
|
|
|
01-13-2008, 17:07
|
|
|
Member
|
Założę się, że strasznie bym się nudziła i czytała jakąś inną fantastykę, np. Eragona. Ale więcej sobie wyobrazić po prostu nie mogę.
|
|
|
01-15-2008, 14:08
|
|
|
Urodzony, by rządzić światem
|
Co bym zrobiła? Hmm... Na pewno nie weszłabym na tę stronę (bo by jej nawet nie było xP), nie poznałabym tyle osób, które... Hmm... Teraz są dla mnie ważne.
Do tego... Sama strona, i właśnie te osoby... Trochę mnie zmieniły(?) Wiem, że niektóre rzeczy postrzegam inaczej, głównie dzięki nim i ogólnie stronie.
No więc znając życie, teraz siedziałabym na innej stronie, pewnie o jakichś książkach, filmie, czy nie wiem czym. Albo wróciłabym na starą stronę i zachowywała się jak głupi dzieciak, tak jak zanim odeszłam. Spamowałabym jak głupia (dalej), kłóciłabym się z adminami (dalej), z góry uważałabym, że każdy jest zUy. I nie dała im dojść do słowa ; )
Poza tym... Nie wiem, czy z pewną dziewczyną dalej byłybyśmy przyjaciółkami. Łączy nas głupota, wiele pomysłów... W tym wiele zainspirowanych Potterem. Z nim łączy się połowa naszego dzieciństwa... I nadal łączy.
Robiłabym również okropne błędy. Bo nie wiem czemu, ale na stronie... Zaczęłam uważać chociaż trochę na ortografię. Nadal robię błędy, ale przynajmniej mniej ; )
Co jeszcze? Sama nie wiem. I tak... Bez Pottera, strasznie wiele by się zmieniło ; )
|
|
|
01-15-2008, 14:28
|
|
|
Junior Member
|
No cóż, to dość ciekawe pytanie. Gdyby tej książki nie było, czytałabym inne. Raczej nie byłoby mi smutno, bo nie byłabym świadoma, że taka książka mogłaby istnieć... Nie byłoby filmów, a mama nie narzekałaby, że "w kółko tylko ten Harry Potter". Nie musiałabym wybierać między Rowling a Tolkienem w księgarni...
|
|
|
01-17-2008, 00:42
|
|
|
Super Moderator
|
A ja? Ja bym pisała opowiadania. Opowiadania, fanficki na podstawie innych książek. I pomyśleć, że o mało co by tak nie było... bo kiedyś wcale nie chciałam tego czytać, denerwowała mnie szeroko zakrojona kampania reklamowa i rozgłos tej książki. Pisać zaczęłam w czwartej klasie podstawówki i cóż, wtedy jeszcze nie było Pottera a ja już pochłaniałam ksiązki jak cukierki. I pamiętam, że zanim przeczytałam Pottera, czytałam "Luisa Barnavelta". I o mały włos nie zostałabym wielką fanką Barnavelta, którego do dziś lubię nawet troche bardziej niz sagę.
Po Pottera sięgnęłam, bo w bibliotece nie było już nic ciekawego do czytania.
I wsiąkłam.
Gdyby jednak ta ksiązka wcale nie istniała, pewnie pisałabym coś na podstawie innych książek. Pewnie nie byłabym taką wariatką, jaką jestem xD
|
|
Zasady postowania
|