Wróć   HPN.pl > Harry Potter > Książki > Insygnia Śmierci

Odpowiedz

Narzędzia tematu Wygląd
Stary 05-14-2008, 18:32   #11
Insygnia
Junior Member

Wyślij wiadomość przez AIM do Insygnia Wyślij wiadomość przez MSN do Insygnia
Domyślnie RE: Błędy w ostatnim tomie

Książki nie czytałam bo jej nie mam, ale ją kupie niedługo. Natomiast ja czytałam wersje elektroniczna i tam są błędy za błędami. Czasami miałam wrażenie, że to było tłumaczone translatorem. Mi błędy w książce nie przeszkadzają, bo chodzi tylko o to co w sobie zawiera, ale nie nie uważam tego za czepianie sie. Detale też są ważne
Insygnia jest off-line   Odpowiedź z cytowaniem
Stary 05-22-2008, 19:45   #12
Harry Potter 33
Senior Member

Niektóre błędy są tylko drobne, ale bardziej mnie zastanawia ów błąd, że w szóstym tomie jest ,,Dolina Godrika'', a w siódmym ,,Dolina Godryka''. Ciekawe, czemu Polkowski zmienił i na y? Co myślicie?
Harry Potter 33 jest off-line   Odpowiedź z cytowaniem
Stary 06-04-2008, 09:35   #13
Remus1179
Junior Member

Wyślij wiadomość przez MSN do Remus1179

Nie wiem, co o tym myśleć... Może jakoś niezwracał na to uwagi czy coś... Ale w sumie dopiero jak się czyta ktoryś tam raz z kolei to można dostrzec proste błędy.. Co nie znaczy że w takich książkach jak Harry Potter czy inne mają być błędy i jak już o tym wczesniej pisano od tego jest korekta.
Remus1179 jest off-line   Odpowiedź z cytowaniem
Stary 07-06-2008, 20:51   #14
Hermiona1123
Member

Wyślij wiadomość przez ICQ do Hermiona1123 Wyślij wiadomość przez AIM do Hermiona1123 Wyślij wiadomość przez MSN do Hermiona1123

W wielu książkach są błędy, w IŚ są to tylko literówki, ale w niektórych książkach zdarzają się nawet błędy ortograficzne itp. Najwidoczniej nasz (fanów HP) brak cierpliwości i chęć jak najszybszego przeczytania siódmego tomu zrobił swoje).
Hermiona1123 jest off-line   Odpowiedź z cytowaniem
Stary 10-29-2008, 22:53   #15
czarna_dalia
Niepoprawny marzyciel

Domyślnie

Cytat:
"Ja osobiscie wolałabym, przeczytac ją w styczniu z tymi drobnitkimi błędami niz np. w kwietniu bez nich. Takie sprawdzanie jest bardzo pracochłonne, bo nicy jak dostrzec nic nie znaczący błąd w 900 srtonach książki?"
popieram zwłaszcza, że błędy nie utrudniają rozumienia tekstu czy też nie przeszkadzają w czytaniu (przynajmniej nie za pierwszym/drugim razem - ja tylko dwa razy przeczytałam "IŚ" więc nie mówię o piątym czytaniu)

co do piątego czytania I"nsygniów.." to moim zdaniem nie ma takiej przyjemności jeśli czyta się tak często. W najbliższym czasie planuje trzecie czytanie ale pięc razy od początku roku to zdecydowanie za dużo. no ale ot jest kwestia indywidualna.
czarna_dalia jest off-line   Odpowiedź z cytowaniem
Stary 07-29-2009, 09:21   #16
Luke James Potter
Świr wymagający opieki

Luke James Potter na Harry Potter Forum

Domyślnie

We wszystkich książkach występują literówki, więc nie ma się czym zbytnio przejmować. Należy to poprostu ominąć.
- Wiem.
Od dziewiętnastu lat blizna nie zabolała go ani razu.
Wszystko było dobrze."
Luke James Potter jest off-line   Odpowiedź z cytowaniem
Stary 07-29-2009, 22:33   #17
kristal16
Jeszcze zdrowy miłośnik fantasy

kristal16 na Harry Potter Forum

Domyślnie

Błędów nie da się uniknąć w krótkich tekstach, a co dopiero w grubych książkach... Uważam, że nie jest to żadne "czepinie się", poniważ ci, którzy potrafią wyłapać błedy, czy literówki, są bardzo spostrzegawczy, a ja np. nie wróciłam na to uwagi i bez takich właśnie postów nie wiedziałabym o tych drobnych błądzikach)

Zemsta jest potrawą, którą najlepiej spożywać na zimno.

"Prawdziwa miłość nie jest upajającym zapachem, który wietrzeje.Jest ona pieczęcią- niezniszczalną nawet przez śmierć."
kristal16 jest off-line   Odpowiedź z cytowaniem
Odpowiedz

Zasady postowania