|
05-14-2008, 18:32
|
|
|
Junior Member
|
RE: Błędy w ostatnim tomie
Książki nie czytałam bo jej nie mam, ale ją kupie niedługo. Natomiast ja czytałam wersje elektroniczna i tam są błędy za błędami. Czasami miałam wrażenie, że to było tłumaczone translatorem. Mi błędy w książce nie przeszkadzają, bo chodzi tylko o to co w sobie zawiera, ale nie nie uważam tego za czepianie sie.  Detale też są ważne
|
|
|
05-22-2008, 19:45
|
|
|
Senior Member
|
Niektóre błędy są tylko drobne, ale bardziej mnie zastanawia ów błąd, że w szóstym tomie jest ,,Dolina Godrika'', a w siódmym ,,Dolina Godryka''. Ciekawe, czemu Polkowski zmienił i na y? Co myślicie?
|
|
|
06-04-2008, 09:35
|
|
|
Junior Member
|
Nie wiem, co o tym myśleć... Może jakoś niezwracał na to uwagi czy coś... Ale w sumie dopiero jak się czyta ktoryś tam raz z kolei to można dostrzec proste błędy.. Co nie znaczy że w takich książkach jak Harry Potter czy inne mają być błędy i jak już o tym wczesniej pisano od tego jest korekta.
|
|
|
07-06-2008, 20:51
|
|
|
Member
|
W wielu książkach są błędy, w IŚ są to tylko literówki, ale w niektórych książkach zdarzają się nawet błędy ortograficzne itp. Najwidoczniej nasz (fanów HP) brak cierpliwości i chęć jak najszybszego przeczytania siódmego tomu zrobił swoje).
|
|
|
10-29-2008, 22:53
|
|
|
Niepoprawny marzyciel
|
Cytat:
|
"Ja osobiscie wolałabym, przeczytac ją w styczniu z tymi drobnitkimi błędami niz np. w kwietniu bez nich. Takie sprawdzanie jest bardzo pracochłonne, bo nicy jak dostrzec nic nie znaczący błąd w 900 srtonach książki?"
|
popieram zwłaszcza, że błędy nie utrudniają rozumienia tekstu czy też nie przeszkadzają w czytaniu (przynajmniej nie za pierwszym/drugim razem - ja tylko dwa razy przeczytałam "IŚ" więc nie mówię o piątym czytaniu)
co do piątego czytania I"nsygniów.." to moim zdaniem nie ma takiej przyjemności jeśli czyta się tak często. W najbliższym czasie planuje trzecie czytanie ale pięc razy od początku roku to zdecydowanie za dużo. no ale ot jest kwestia indywidualna.
|
|
|
07-29-2009, 09:21
|
|
|
Świr wymagający opieki
|
We wszystkich książkach występują literówki, więc nie ma się czym zbytnio przejmować. Należy to poprostu ominąć.
- Wiem.
Od dziewiętnastu lat blizna nie zabolała go ani razu.
Wszystko było dobrze."
|
|
|
07-29-2009, 22:33
|
|
|
Jeszcze zdrowy miłośnik fantasy
|
Błędów nie da się uniknąć w krótkich tekstach, a co dopiero w grubych książkach... Uważam, że nie jest to żadne "czepinie się", poniważ ci, którzy potrafią wyłapać błedy, czy literówki, są bardzo spostrzegawczy, a ja np. nie wróciłam na to uwagi i bez takich właśnie postów nie wiedziałabym o tych drobnych błądzikach  )
|
|
|
Zasady postowania
|