Wróć   HPN.pl > Harry Potter > Książki > Insygnia Śmierci

Odpowiedz

Narzędzia tematu Wygląd
Stary 02-05-2008, 22:31   #1
dawcio930
Czytelnik horoskopów

Domyślnie Co Waszym zdaniem nie zostało zawarte bądź niewytłumaczone w Insygniach Śmierci??

Szkoda, że w rozdziale "Luka w planie" jak Harry, Ron i Hermiona poszli do gabinetu dyrektora (już po klęsce Voldemorta) nie uformował się jeszcze portret Snape'a. Miałem nadzieję, że Harry z nim porozmawia i mu podziękuje za wszystko. I tak jakoś się za szybko skończyło. Harry oddał Czarną Różdżkę i koniec. Myślałem, że po tym będzie coś jeszcze. A tu od razu Epilog. I kim była Victoire? Bo było wytłumaczone, że to ich kuzynka. Chyba to była córka Billa i Fleur?? Nie wiem...
dawcio930 jest off-line   Odpowiedź z cytowaniem
Stary 02-05-2008, 22:48   #2
Ksiaze_Pol_Krwi
Junior Member

Domyślnie RE: Co Waszym zdaniem nie zostało zawarte bądź niewytłumaczone w Insygniach Śmierci??

Podzielam twoje spostrzeżenie, sam osobiście byłem troche zniesmaczony walką Harrego i Voldemorta. Myślałem ze Hary użyje oszałamiacza a tu zonk bo walnoł rozbrajającym...
Ale po namyśle twierdzę, że Rowling specjalnie użyła tego zaklęcia gdyż chciała podkreślić tym, dobroduszność Harrego i jego niechęć do zaklęć czarno magicznych.
Ksiaze_Pol_Krwi jest off-line   Odpowiedź z cytowaniem
Stary 02-06-2008, 10:58   #3
dawcio930
Czytelnik horoskopów

Domyślnie RE: Co Waszym zdaniem nie zostało zawarte bądź niewytłumaczone w Insygniach Śmierci??

Też dziwne było to, że w rozdziale "King's Cross" Harry nie miał blizny, gdyż, jak wiemy, Voldemort zabijając go zniszczył w nim tą cząstkę, którą przekazał mu wtedy, gdy się z nim po raz pierwszy spotkał. A w Epilogu pod koniec Harry dotyka blizny i mówi, że już go nie boli od 19 lat. Wszystko było dobrze...

To jak w końcu?? Harry'emu pozostała ta blizna czy nie??

Aha, jeszcze jedno. W Epilogu Rowling napisała, że Neville uczy zielarstwa. A co się stało z Luną?? Chciałem się tego dowiedzieć, bo przecież, nie licząc Naszej Wspaniałej Trójcy, tylko Ginny, Neville i Luna byli najbardziej zaangażowani w Gwardię Dumbledore'a (podróż do Departamentu Tajemnic, walka ze śmierciożercami w Hogwarcie w Księciu i Insygniach). Tylko oni odpowiadali na wezwanie Harry'ego. I przyszłość Ginny i Neville'a była wytłumaczona.

ALE CO Z LUNĄ???????? Może została redaktorem naczelnym "Żonglera"?? Nie wiem....
Stary 02-06-2008, 12:56   #4
Mitzi Caspar
Jeszcze zdrowy miłośnik fantasy

Skoro dotyka blizny, to znaczy, że była...
Książe Pół Krwi- nie talka dobroduszność, bo Harry używał sobie Cruciatus, choć walka Voldemorta z Harrym...cienko. Bitwa o Hogwart była dużo lepiej ukazana, aż miało się dreszcze.
Ja jestem ciekawa, co z Dursleyami...
Mitzi Caspar jest off-line   Odpowiedź z cytowaniem
Stary 02-06-2008, 17:51   #5
Ksiaze_Pol_Krwi
Junior Member

a co do rozdziału "Kings Kross" Harry miał tak jak by sen na jawie myślał że jest martwy. A z tym dotknięciem czoła gdzie miał blizne ale jej nie było to właśnie było podkreślenie tego że to jego sem. Widocznie tak chciałeś szybko brnąć dalej że opuściłeś kluczowe linijki tego rozdziału.
Stary 02-06-2008, 17:59   #6
dawcio930
Czytelnik horoskopów

właśnie muszę raz jeszcze przeczytać końcówkę, już miałem taki mętlik w głowie, że to koniec i w ogóle, że chyba naprawdę to przeoczyłem

Dzieki wielkie, ale co sądzicie o tym, że obraz Snape'a się nie pojawił????????????
Stary 02-06-2008, 18:18   #7
Ksiaze_Pol_Krwi
Junior Member

To jest właśnie zastanawiające, może Rowling nie chciała wydłużać przez ten fakt książki?
Bo gdyby się pojawił to wtedy Harry na pewno zaczął by go wypytywać o jego stosunek do matki Harrego, jak i o to dlaczego go chronił mimo tego iż go nienawidził....
O a pamiętacie jak w jednej z wcześniejszych części była mowa o tym, że Patronus może ulec zmianie na inną postać? Myślałem że nie będzie taki fakt zawarty w książce opisany na przykładzie bagatela Severusa Snapea.
Stary 02-06-2008, 18:33   #8
WeasleyRon
Junior Member

Wedlug mnie w książce mogłoby się pojawić co dalej z Luną. Ona zawsze pomagała Harry'emu, byla jednym z najwiernijszych członków GD, a tu nagle znika.
Obraz Snape'a nie pojawil sie pewnie dlatego co pisal Ksiaze_Pol_krwi, że Rownling się już nie chciało. Była już pewnie zmęcznona pisaniem tych ksiażek pod koniec HP i IŚ i nie ujieściła. A byłyby to dodatkowe jakieś dwa rozdziały do książki poświęcone portretowi Snape'a.
WeasleyRon jest off-line   Odpowiedź z cytowaniem
Stary 02-06-2008, 22:36   #9
Oliver
Junior Member

a może jakimś cudem Snap przeżył?i dlatego nie pojawił się w obrazie.Nie podoba mi się epilog.Strasznie mało wyjaśnia.
Oliver jest off-line   Odpowiedź z cytowaniem
Stary 02-06-2008, 22:57   #10
Krzychu_110
Jeszcze zdrowy miłośnik fantasy

Nie prawda, w wywiadzie Rowling mówiła że obraz Snape'a nie pojawił się ponieważ przed śmiercią uciekł z Hogwartu i to tak jakby zrezygnował ze stanowiska, a widocznie żeby mieć swój obraz byłego dyrektora Hogwartu trzeba być dyrektorem do końca swojego życia, a jak ktoś zrezygnuje przed swoją śmiercią to się jego obraz nie pojawi..
Krzychu_110 jest off-line   Odpowiedź z cytowaniem
Odpowiedz

Zasady postowania