Wróć   HPN.pl > Harry Potter > Książki

Odpowiedz

Narzędzia tematu Wygląd
Stary 06-12-2007, 12:45   #1
Chopin
Junior Member

Wyślij wiadomość przez MSN do Chopin
Domyślnie Czym dla was jest seria książek pt.: ,,Harry Potter"?

Chciałbym tutaj z wami porozmawiać o tym, czym dla was są książki o HP.

Nie wiem, czy się ze mną zgodzicie, ale dla mnie HP to seria powieści kryminalnych.
Przecież we wszystkich częściach głównym wątkiem jest historia pewnego morderstwa i chęci zemsty chłopca, który stracił rodziców.
HP to dla mnie również idealny sposób na zabicie czasu, ucieczkę od codziennych problemów, lekarstwo na nudę. A że wszystko rozgrywa się w futurystycznym świecie książki, jak żadne inne potrafią rozwinąć wyobraźnię.

To tyle ode mnie, czekam na wasze opinie:smilewinkgrin:
Chopin jest off-line   Odpowiedź z cytowaniem
Stary 06-12-2007, 19:11   #2
Hermiona 84
Czytelnik horoskopów

Domyślnie RE: Czym dla was jest seria książek pt.: ,,Harry Potter"?

Czym są dla mnie książki Harry'ego Potter'a? Warto się zastanowić. No więc znaczą one dla mnie bardzo dużo: to dzięki nim mogę odpłynąć sobie od codzienności. Dzięki nim moje życie wypełnia się magią i dzięki temu jest cudowne! Chociaż to tylko książka czasem wydaje mi się że ten świat istnieje tylko dla mnie jako mugolki jest niedostrzegalny. Często wyobrażam sobie że jestem w Hogwarcie. 'Podsumowując: książki o Harry'm Potterze znaczą dla mnie bardzo dużo.
Hermiona 84 jest off-line   Odpowiedź z cytowaniem
Stary 06-14-2007, 15:09   #3
ja
Junior Member

Wierzę w magię, a to jedna z wielu książek, która pozwala mi wierzyć ze ona naprawdę istnieje No i mile spędzony czas.
O magii jest_pełno książek, a co dziwne jest na całym świecie... Palenie czarownic w Europie,_magiczne znaki Asteków. Wokół nas jest pełno magii...
ja jest off-line   Odpowiedź z cytowaniem
Stary 06-17-2007, 13:05   #4
Serea
Omijać szerokim łukiem

Serea na Harry Potter Forum

Wyślij wiadomość przez MSN do Serea

Dla mnie Harry jest rzeczywistościa tylko, że w krzywym zwierciadle. Cała książka aż kipi od problomów dzisiejszych nastolatków: snobstwo, rasizm, logika, zmiany nastrojów, brak powagi, pierwsze zauroczenia. Poprostuy normalne życie. HP jest też dla mnie ukojeniem, oderwaniem się od problemów i dość dużą dawką filozofii i psychologi
- Prędzej zjem dżdżownicę. Żywą.- Ponieważ zemdliło ją na samą myśl o tym, pociągnęła spory łyk brandy. - Choć oczywiście go lubię - dodała. - Może nawet trochę go kocham, tak po siostrzanemu... kiedy nie jest takim upartym fiutem.
- Aha. Tak z pięć minut w miesiącu."

Kocham Daemona i Surreal xD
Serea jest off-line   Odpowiedź z cytowaniem
Stary 06-25-2007, 13:55   #5
czarli lestrange
Fan "Strefy 11" i tarota

Wyślij wiadomość przez MSN do czarli lestrange

CHOPIN! Czy przeczytałes w życiu choć jeden kryminał? Jak HP to kryminał to ja jestem księdzem (btw:nie wierzę w boga)!
czym jest HP? ee światem alternatywnym. To na pewno. Jakąś częścią zwykelgo świata, nieodłączną, bo czytam je od nowa i od nowa od.... 6 lat? Może 7... Biorąc pod uwagę to, że mam 16, HP jest dla mnie czymś tak oczywisctym jak Sieć czy szkoła, nie pamiętam świata przed przeczytaniem HP. No tak.
nie wiem, gdybym powiedziała, że wszystkim, tobym przesadziła, ale jest to coś dużego.
czarli lestrange jest off-line   Odpowiedź z cytowaniem
Stary 06-26-2007, 20:31   #6
hermione weasley
Junior Member

zdecydowanie oderwaniem się od szarej, smutnej, okropnej, nudnej, przerażającej, mugolskiej rzeczywistości i chwilowym zapomnieniem o wszystkim, co mnie otacza tak jak zresztą cała masa innych fajnych książek...
hermione weasley jest off-line   Odpowiedź z cytowaniem
Stary 06-30-2007, 15:35   #7
hermion@116
Junior Member

Wyślij wiadomość przez ICQ do hermion@116 Wyślij wiadomość przez AIM do hermion@116 Wyślij wiadomość przez MSN do hermion@116 Wyślij wiadomość przez Yahoo do hermion@116

Harry Potter- to seria książek, które mają bardzo wiele wątków, nie tylko kryminalnych, ale wątek kryminalny jest chyba najbardziej rozbudowany. Ta książka pozwala oderwać się od rzeczywistości, przenieść się w zupełnie inny świat. Jest po prostu świetna!!!
hermion@116 jest off-line   Odpowiedź z cytowaniem
Stary 06-30-2007, 20:06   #8
Mafalda
Member

Wyślij wiadomość przez AIM do Mafalda

Zdecydowanie ma duże znaczenie, ale nie przesadzajmy.
O, właśnie przed chwilą o mało co nie ryczałam nad jakimś ckliwym fanfickiem.
Nie jest np. tak, że jeśli, powiedzmy, Harry zginie, to pogrążę się w rozpaczy.
Bo po prostu będę strajkować, że książki niby są dla dzieci, ale takie brutalne... ^^
Mafalda jest off-line   Odpowiedź z cytowaniem
Stary 07-03-2007, 14:12   #9
Maaka
Junior Member

Wyślij wiadomość przez MSN do Maaka

Dla mnie seria książek o Potterze jest można powiedzieć marzenie.. Jak czytam te książki to odrywam się od rzeczywistości i wczuwam się w fabułę.. Mogę przy nich zapomnieć o otaczającym mnie świecie, o problemach itd. Przeżywa razem z Harrym jego przygody.. i myślę co zrobiłabym na jego miejscu.. czasem to jest fajne.. no ale czasami trochę męczące.
I nie uważam, że Harry jest to seria powieści kryminalnych...
Maaka jest off-line   Odpowiedź z cytowaniem
Stary 07-03-2007, 22:47   #10
Rockwood
Junior Member

Wyślij wiadomość przez MSN do Rockwood

Za każdym razem gdy nowe ksiązki o przygodach HP trafiały z półek ksiegarni do moich rąk i miałem przyjemność wieczorem położyć sie do łóżka i czytać z ogromną przyjemnością to stawało sie to dla mnie jakby drugim zyciem mimo ze czytalem tylko to widzialem te wszytskie sceny w myslach tak jakby bylo to prawdziwe.. Jednak nie mozna przesadzac bo tak naprawde nie odrywalem sie od rzeczywistosci
Rockwood jest off-line   Odpowiedź z cytowaniem
Odpowiedz

Zasady postowania