Wróć   HPN.pl > Pozostałe > Książki

Odpowiedz

Narzędzia tematu Wygląd
Stary 04-22-2008, 18:42   #21
Filemona
Senior Member

Filemona na Harry Potter Forum

Domyślnie RE: Ania z zielonego wzgórza.

Kiedyś z nudów czytałam pierwszą część w czwartej czy piątej klasie, a niedawno w szóstej jako lekturę. Nawet mi się podoba, ale gdy zaczęłam czytać drugą część... Nie mogłam, po prostu nie mogłam. Przeczytałam jeden rozdział i skończyłam. Za nudne to jest, za mało akcji. To nie jest w moim typie.
Filemona jest off-line   Odpowiedź z cytowaniem
Stary 04-29-2008, 13:56   #22
Adela
Jeszcze zdrowy miłośnik fantasy

Przeczytałam wszystkie części i bardzo mi się podobały. Ogólnie nie przepadam za książkami obyczajowymi, ale to wyjątek. Wciągnęła mnie. xD
Adela jest off-line   Odpowiedź z cytowaniem
Stary 05-09-2008, 20:53   #23
Anika
Super Moderator

Anika na Harry Potter Forum

Oooo, temat dla mnie ^^ Ania z Zielonego Wzgórza... hmmm... co by tu... a tak. Książka mojego życia, znam na pamięć, na wyrywki i we śnie mogę odpowiadać na pytania o tę książkę. Powiem tak, omawiałam w szkole ją dwa razy, przeczytałam jakieś cztery... czy cztery i pół tysiąca razy. Łącznie z Anią z Avonlea, Anią na Uniwersytecie i Anią z Szumiących Topoli. Wymarzony Dom Ani strawiłam do momentu kiedy wyszła za Gilberta, dalej ta książka zaczęła robić się tragiczna, w najgorszym tego słowa znaczeniu. Najbardziej lubię Anię z Zielonego Wzgórza i Anię z Szumiących Topoli. Akcji jako takiej to tam nie ma, faktycznie to po prostu obyczajówka, ale z przygodą, z jakimś takim pazurkiem i przekornością. Na szczęście mało tam romansu, raczej to się opiera na dziecięcej przygodzie i za to uwielbiam tą powieść, bo L.M.Montgomery ma brzydki zwyczaj pisania romansideł. Przez Błękitny Zamek tejże autorki *tak uwielbiany przez dziewczęta w różnorakim wieku* nie przebrnęłam. Idiotyczne romansidło stojące na skraju klasycznego harlequina.

Co do Ani - polecam, bo pomaga rozwijać wyobraźnię a na dodatek bawi, chociaż znam osoby, które twierdzą, że one jednak wolą jakieś kosmiczne wybuchy i wizg zderzających się samochodów, a nie nudne pola, łąki i marzenia poharatanej przez życie sieroty. Słowem - akszyna mało, za to patetyzmu, romantyzmu i wszelkiego "yzmu" w tej książce od cholery ;D

Ale i tak będę do niej wracać, bo ma posmak fantazji, a nie materializmu
Stary 05-14-2008, 20:40   #24
Nacia1234
Moderator

Nacia1234 na Harry Potter Forum

Cytat:
Co do Ani - polecam, bo pomaga rozwijać wyobraźnię a na dodatek bawi (...)
No własnie mnie nie za bardzo bawiła. Moim zdaniem te potyczki mogły zdarzyć się każdemu.

Anika, natomiast ja romznsidła lubię. W pierwszej czesći Ani najbadziej podobały mi się sceny z Gilbertem, w druigiej to samo, w trzeciej także , Szumiące Topole to totalna kicha, a teraz czytam kolejną czesć, i najbardziej lubię sceny z Gilbertem xDDDDDDDDD
Stary 05-14-2008, 21:10   #25
Kyinra
Świr wymagający opieki

Kyinra na Harry Potter Forum

Naciu, mwah, ja czytałam wszystkie. To znaczy miałam zamiar. Wciągało mnie i wciągalo, aż zaczęłam czytać Anię z Szumiących Topoli. Pff, cięgle te listy i listy. Muszę się przemóc i zacząć od nowa, bo teraz już z tego niewiele pamiętam...

Hahah, dla młodszych dzieci, no taa, jasne! Czytam to mojej dwuletniej siostrze (cioteczniej)! Czy Ty zdajesz sobie sprawę z tego co piszesz?
A książkę chyba niezbyt dokładnie przeczytałaś, bo tam nie ma żadnych Chubbertów, ani broń boże Chóbbertów! Widziałaś kiedyś Angielskie, lub Kanadyjskie, nazwisko czy imię pisane przez 'ó'? Bo ja nie! Wyobraź sobie Severós Snape. Tam są zdaje się Cuthbertowie!

O, teraz czytam na drugiej stronie i widzę, że sama odkryłaś jak tragiczne są Szumiące Topole. A co do romansideł i scen z Gilbertem. Hah, kiedyś, jak czytałam drugi raz książkę Ania z Zielonego Wzgórze (potem przeniosło się to na Anię z Avonlea), wertowałam książkę w poszukiwaniu imienia Gilbert i czytałam jedynie te fragmenty xD
Stary 05-15-2008, 06:48   #26
Nacia1234
Moderator

Cytat:
wertowałam książkę w poszukiwaniu imienia Gilbert i czytałam jedynie te fragmenty xD
O, ja tez. Takie podglądanie. Przeglądałam strony i szukałam Gilberta żeby sie upewnić, czy on jeszcze będzie ;D
Stary 05-15-2008, 09:07   #27
Juliet
Senior Member

Wyślij wiadomość przez MSN do Juliet

Szczerze powiedziawszy ja też tak robiłam ;] ^^
A co "Ani Z Zielonego Wzgórza" to mi się za bardzo nie podobała. Ta Ania mnie irytuje jak mało kto. Taka sobie ta książka, nie przypadła mi tak bardzo do gustu, ale poczytać można ;]
Juliet jest off-line   Odpowiedź z cytowaniem
Stary 05-15-2008, 16:17   #28
Kyinra
Świr wymagający opieki

Kyinra na Harry Potter Forum

Juliet, mnie tam nie irytowała. To znaczy czasami tak, ale tylko wtedy, kiedy robiła tak, jak ja nie chciałam xD

Właśnie Naciu, a jak juz się zaczytałam we fragment z Gilbertem, to zapominałam, że ja czytam dopiero jakieś 3 rozdziały wcześniej xD
Stary 05-22-2008, 18:42   #29
Nacia1234
Moderator

Kyinra, w moim wypadku było nieco inaczej. Ja nei czytalam tego, tylko sprawdzałam, czy Gilbert jeszcze wystąpi xD
Stary 06-08-2008, 21:36   #30
Gizmolina
Praktykant Voodoo

Gizmolina na Harry Potter Forum

Ja te książki też bardzo lubie. Nie czytałam wszystkich części, bo gdzieś tak po siedmiu mi się znudziły, ale ogólnie jest OK. I wcale nie uważam, ze jest dla młodszych dzieci...

Zasady postowania